תכנית רזידנסי
הדירה מארחת: ציבי גבע
26.9.2024-2.11.2024
ניהול אומנותי של תכנית רזידנסי ״הדירה״
ואוצרות: אדריכלית סברינה צגלה
האמן ציבי גבע מתארח בשני חללים בבית: בדירת הרזידנסי הוא יוצר במשך חמישה שבועות
תערוכה תהליכית מתהווה, שבה הוא ממקם בפעולה הדרגתית עבודות שלו ואובייקטים שאסף, ובוחן את היחסים ביניהם לבין הבניין המודרניסטי המארח, כסמל למפעל
הבנייה הציוני.
בחדר הפרויקטים בקומת הקרקע הוא חוזר אל הצעתו לביאנלה ב-2003 – שלא התקבלה, שהציע בה את הריסת הביתן הישראלי בוונציה, במבט על הרס ובנייה מחדש כמרכיב מרכזי בזהות הישראלית, ואולי אף היהודית.
במהלך ימי המלחמה המתמשכת והמאבק החברתי הסוער על דמותה של המדינה, גבע מבקש לבחון את האופן שבו האירועים מחלחלים אל התת מודע ומשם להתנהגויות ביומיום, במרחב הבנוי – הפרטי והציבורי.
ב־15 בנובמבר תיפתח התערוכה ״מה שהיה ומה יהיה״; ולה שני חלקים – דירת הרזידנסי וחדר הפרויקטים. שני החלקיםמשלימים תמונה אחת: מבט אישי מבפנים המבטא תחושת דחיפות וחרדה, ומבט ביקורתי וחתרני מבחוץ על בנייה והרס. שני החלקים עוסקים במתח בין האתוס היהודי-ציוני לחזון האוטופי ההולך ומתפורר. גבע בוחן את הזהות הישראלית ההולכת ומטשטשת ומחפשת צורה, ואת השייכות למקום הזה דרך היחס לאדריכלות; ושואל מה החזון שלנו לעתיד פה?
התערוכה בדירת הרזידנסי תינעל בתאריך 2.11.2024
התערוכה בחדר הפרויקטים תימשך עד 25.1.2025
ציבי גבע, מבכירי האמנים בישראל, עוסק בעבודותיו בקיום הישראלי-פלסטיני,
בזהות מקומית ובמשמעות התרבותית, הפוליטית והאישית של סמלים ומושגי יסוד בחברה - הסכסוך, המלחמות וגם היומיום. הוא נולד ב-1951 בקיבוץ עין שמר, חי ועובד בתל אביב
ובניו יורק. מאז 1979 גבע מציג בתערוכות יחיד ובתערוכות קבוצתיות רבות במוסדות מובילים בארץ ובעולם, כולל הביתן הישראלי בביאנלה ה-56 בוונציה (2015). עבודותיו נכללות באוספים ציבוריים ופרטיים גדולים. הוא זכה בפרסים ומענקים רבים, בהם פרס סנדברג ממוזיאון ישראל, ירושלים; פרס קרן מנדל ואווה פונדיק ממוזיאון תל אביב לאמנות; ופרס מפעל חיים מטעם משרד התרבות הישראלי. גבע הוא פרופסור בבית הספר לאמנויות חזותיות, תוכנית MFA, ניו יורק; באוניברסיטת חיפה ובבית הספר לאמנות המדרשה,
מכללת בית ברל.
דיירי ודיירות עבר
:תכנית רזידנסי הדירה מארחת
שימור היסטורי ונחלת הכלל
ספטמבר 2022 - ינואר 2023
סוזן מריאכר, דניאל צ'צ'יק, ציפה קמפינסקי, עומר קריגר, שיר רז ואלנה שטלצר
האם שימור הוא קללה או ברכה? למי הזכות על העיר הלבנה? מה קורה לתל אביב-יפו?
איך ממציאים מיתוסים עירוניים? איך חושבים מחדש על זכויות אוויר? האם העיר הלבנה כמרחב ציבורי מאפשרת פעולה אזרחית?
במהלך ארבעה חודשים, מספטמבר 2022 ועד ינואר 2023, חקרו משתתפי הרזידנסי את הנושא של שימור היסטורי ונחלת הכלל - בין האינטרס הציבורי לפרטי. הרזידנטים בחנו את הקונפליקטים והשאלות השונות, שמעוררת הכרזת אונסק״ו (ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם) ב-2003 על העיר הלבנה של תל אביב–יפו כאתר מורשת עולמי, ואת האתגרים העולים מההכרזה זו 20 שנה אחריה.
מטרת תוכנית הרזידנסי בבית ליבלינג היא לקדם חקירה משותפת ופעולה, במסגרת פלטפורמה לדיון על תהליכים המתרחשים בעיר.
התוכנית היא חלק ממחקר רב-תחומי משותף עם המעבדה למדיניות תכנון בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון (ייעוץ אקדמי פרופ' ניר מועלם וד"ר עינת מנדלסון שוורץ). המחקר בוחן אתגרים וקונפליקטים הנובעים ממדיניות בתחום שימור המורשת הבנויה, בפרט באתרים המוכרזים על ידי אונסק"ו כאתרי מורשת עולמית, תוך ההתבוננות במקרה הבוחן של העיר הלבנה בתל אביב-יפו. המחקר בודק מהם המתחים המתעוררים באתרי מורשת עולמית, וכיצד (והאם) מדיניות בתחום שימור המורשת הבנויה מחריפה או ממתנת מתחים אלה.
ב-15 ביוני 2023 תיפתח תערוכה, שתדון בנושאים שעלו במהלך תוכנית הרזידנסי.
שותפים לפרויקט מהמעבדה למדיניות התכנון בטכניון: פרופ' ניר מועלם וד"ר עינת מנדלסון שוורץ.
ניהול אמנותי ואוצרות: אדריכלית סברינה צגלה
עוזרת לאוצרת: דנה גוטמן
באדיבות פורום התרבות האוסטרי, שגרירות אוסטריה בתל אביב
משתתפי התוכנית
סוזנה מריאכר [Mariacher] היא אמנית אוסטרית העוסקת בהוראה, בעיצוב חברתי, באמנות השתתפותית ובאדריכלות. בלב עשייתה פועמת התשוקה לחשוב מחדש את המורשת האדריכלית ואת המרחב הציבורי בהקשר החברתי-הפוליטי שלהם. היא משתפת פעולה עם יחידים וקבוצות בפעולות של התערבויות במרחב, במיצגים ובפרויקטים אמנותיים-חברתיים, בתביעה מחדש של המרחב ובפיתוח המושג "מרחב ציבורי". מריאכר חברה בקולקטיב האדריכלי AKT, ולאחרונה נבחרה עם הרמן צ'ך [Czech] לאצור את הביתן האוסטרי בביאנלה לאדריכלות בוונציה ב-2023.
דניאל צ'צ'יק הוא צלם מערכת "הארץ" ועורך ראשי של בלוג הצילום "חשיפה" בעיתון. צ'צ'יק בוחן את הסביבה הטבעית שלו באמצעות פרקטיקה צילומית המתרכזת בחיפוש אחר ביטויים חזותיים של רגש עכשווי הטבועים בנוף ובבני האדם. עבודותיו מוצגות הן כסדרות של תצלומים והן בספרי אמן. הפלטפורמות השונות, שהוא פועל בהן, מאפשרות לו להציג נרטיבים משתנים באמצעות אותם תצלומים. צ'צ'יק עובד עם סרטי צילום שנחשפו לעיתים לקרינה ונשמרו בתנאים מזיקים כדי להדגיש את המאפיינים החומריים של מדיום הצילום ושל מושאי העבודות.
ציפה קמפינסקי עיתונאית לשעבר ("חדשות", "העיר", "מעריב"), היא עורכת, מדריכת עורכים ועיתונאים, מרצה ויוצרת. בעשור האחרון היא חוקרת ומתעדת את השינויים האורבניים - הגדולים והקטנים - המתחוללים בשכונת פלורנטין בתל אביב באמצעות שיטוט יומיומי ואיסוף מידע, חזותי בעיקר, כהמשך לעיסוקה בתרבות רחוב. הציגה תערוכות יחיד בגלריות האלטרנטיביות החללית, משונע, הבית האדום, ובתערוכות קבוצתיות, ביניהן במוזיאון נחום גוטמן ובמוזיאון חיפה לאמנות. במשך שנים כתבה בלוג על אודות שכונת פלורנטין בשם "סטריט ויו", שהתפרסם באתר "אקסנט" מבית Ynet.
עומר קריגר הוא אמן רב-תחומי היוצר מיצגים ועבודות וידיאו ואוצר תערוכות ופעולות במרחב הציבורי. הוא מתעניין ביחסים שבין אמנות, אזרחות ופעולה, ומחבר בין פעולות פרפורמטיביות, סיטואציות חברתיות, צורות של התאספות ציבורית וכוריאוגרפיות אזרחיות, בהקשרים מקומיים ובינלאומיים. קריגר הוא מייסד ומנהיג-משותף של גוף המחקר והפעולה "תנועה ציבורית“ (2006-11); מנהל אמנותי של פסטיבל "מתחת להר" לאמנות ציבורית חדשה (2011-2005), ומנהל אמנותי ומייסד-שותף של 1:1 - מרכז לאמנות ופוליטיקה בתל אביב (2018-). בספטמבר 2022 התקיימה בפסטיבל ישראל הבכורה של המופע רב-המשתתפים החדש שלו – "פינוי".
שיר רז היא אמנית רב-תחומית החוקרת את האופנים בהם מוענקת משמעות למקומות ביחס להקשרם ההיסטורי. היא יוצרת מיצבים המשלבים טכניקות מסורתיות של צילום, ליתוגרפיה ורישום עם מכניזמים עכשוויים, חומרי ארכיון והדפסות תלת-ממד, הקושרים בין ההיסטורי לבין העתידני. עבודותיה הוצגו בתערוכות בישראל ובעולם, בין היתר בגלריה סאצ'י, ברויאל אקדמי ובטייט מודרן בלונדון ובמוזיאון הייסטינגס בבריטניה. זוכת פרס האמן הצעיר של משרד התרבות (2022), מלגת לימודים מהרויאל קולג' אוף ארט ופרס מצוינות בצילום ע"ש יוסי ברגר מטעם האקדמיה בצלאל. השתתפה בתוכניות שהות אמן בערד (2018), בבידוד רזידנסי (2020), בגלריה בכברי (2021) ובסמינר הקיבוצים בתל אביב (2021).
אלנה שטלצר היא אמנית מושגית ישראלית ילידת גרמניה שעבודתה מבקרת מערכות חברתיות ופוליטיות, בעיקר אלה המזוהים עם עולם האמנות. שטלצר מוכרת בעיקר בזכות המיצבים הגדולים שלה שנקשרים לשדה הביקורת המוסדית ומתבטאים באופנים של שינויים והפרעות אדריכליים. לעיתים היא משתמשת במוסדות הן כנושא של העבודה והן כאתר שלה, באופן שלפרקים מעורר מחלוקת, כמו למשל בעבודת הגמר שלה לתואר הראשון Harpoon 12 במכללת שנקר, עבודה שנבחרה לתצוגה בטריאנלה של המודרניזם בברלין (2019). בעבודה SUBMISSION (2022) היא מחשבת במדויק את כמות המתח שיכול לשאת הבניין של האקדמיה לאמנות בצלאל לפני שהוא מגיע לנקודת השבירה שלו. שטלצר השלימה שני תארי מסטר – אחד בפילולוגיה ופילוסופיה גרמנים מטעם האוניברסיטה של וינה, ואחד באמנות בבצלאל האקדמיה לאמנות ועיצוב (2022). היא זכתה בפרס עידוד היצירה של שנקר (2019) ומענק הצטיינות מטעם קרן דניאל אריסון (2019).
צילום: יעל שמידט
תכנית בית.בניין
01/01/2022-30/06/2022
אוהד כברי, מיטל כץ מינרבו, עלית קרייז, לילך שטיאט, אלון שריג
בחודשים הקרובים רזידנסי הדירה יארח את תכנית בית.בניין - קבוצת מחקר ופעולה המכנסת חמישה יוצרות ויוצרים המשלבים עיצוב ואמנות רב תחומית בעשייה חברתית יומיומית. התכנית, המתקיימת בבניינים משותפים ברחבי העיר ובדירה בבית ליבלינג, היא פעולה אמנותית שמטרתה להרחיב את מושג הבניין המשותף תוך חקירה והתבוננות דרך עולמות התוכן מהם הם מגיעים. מטרת פעולה זו ליצור שינוי בתהליך היצירה של המשתתפים לצד פיתוח פרקטיקות חדשות לפעולה בבניינים עצמם.
בית?
מושג הבית הוא בבסיס העבודה האמנותית ברזידנסי "הדירה". מעבר לכך שהתכנית ממוקמת בדירת מגורים שמהדהדת את השימוש המקורי בבניין, הדירה מאפשרת באמצעות העשייה המתקיימת בה, בסיס לחשיבה מחדש על החיים בעיר. חווית ההתגוררות בעיר קשורה בדירה שזו הופכת עבורנו לבית. המרחב הביתי שהוא "בסך הכל" ארגון חדרים פונקציונאלי וטכני מקבל משמעות מאוד מרכזית בחיינו והוא מושא לחקירה בבית ליבלינג בכלל, ובדירת הרזידנסי בפרט.
בניין?
רוב בני האדם בעולם חיים כיום בערים ובבניינים, שהומצאו כפתרון היעיל ביותר למערכת המגורים העירונית. הרעיון הזה מצריך מאיתנו, דיירי הבניין, להיות שותפים לכללים, לאילוצים ולמרחבים הכי סמוכים לדירה הפרטית שלנו. נסיבות התקופה האחרונה העלו בנו שאלות בנוגע לצורת החיים המשותפת, להזדמנות ולאפשרויות שהיא מזמנת לנו במרחב הביתי המשותף, לצד זה הפרטי.
***********
תכנית בית.בניין הינה יוזמה משותפת לבית ליבלינג והרשות לאיכות סביבה וקיימות ועניינה דיון מחודש במושג הבניין המשותף ובחינת דרכים שונות לעידוד יוזמות תושבים ותושבות בעיר ליצירת סביבת חיים מטיבה ובריאה וקידום אורח חיים מקיים. לצד תכנית הרזידנסי המתקיימת בבית ליבלינג, יוצרי התכנית ילוו בתקופה הקרובה את הבניינים שנבחרו במסגרת קול קורא. התכנית תאפשר לבחון ולהתנסות הלכה למעשה בפרקטיקה בשטח על ידי קביעת אמן מלווה לכל אחד מהבניינים המשתתפים. בתקופה זו הדירה בבית ליבלינג, תהווה מעין סוכנות מידע לתכנית ובו זמנית בסיס לדיון, מחקר ופעולה.
צוות התכנית
מנהלת התכנית: ענת לוי
ניהול אמנותי ואוצרות: שירה לוי בנימיני
ליווי הרשות לאיכות סביבה וקיימות: ענת אהוד
שלב מחקר מקדמי: דנה מור
ענת ליטוין וסלי קריסטל בפרויקט עירוח
17/9/2020–26/6/2021
הכירו את האורחות הראשונות שלנו בתוכנית הרזידנסי הדירה בבית ליבלינג: ענת ליטוין וסלי קריסטל. השתיים ישהו בדירה מה-1 ספטמבר עד דצמבר 2020. ענת היא אמנית וחוקרת, העוסקת למעלה מעשור במחקר ויצירת תוכניות רזידנסי כמדיום אמנותי-חברתי ומייסדת פרויקט הוםבייס ופלטפורמת עירוח. היא דוקטורנטית בטכניון במסלול תכנון ערים ואזורים, ומלגאית בתוכנית אריאן דה רוטשילד לתלמידות דוקטורט. סלי היא אמנית רב תחומית, השואבת השראה ממסורות של מלאכה וידע מקומי, תנועה גוף ופרפורמנס, ופועלת במתח שבין נוכחות והעדר.
האמניות ענת ליטוין וסלי קריסטל ייצרו בדירה נדבך נוסף בפרויקט עירוח, העוסק בפרקטיקות ביקורתיות של אירוח אמנותי בעיר ובניסיון להגדיר מחדש את תפקיד האמן והאמנות ביצירת עירוניות אחרת. פלטפורמת עירוח הוא חלק ממחקר הדוקטורט של ליטוין במחלקה לתכנון עירוני בטכניון בהנחייתה של פרופ' רחל קלוש.
חללי הדירה מכילים שני רבדים: ההיסטורי - דירת המגורים של משפחת שויער משנת 1936, והעכשווי - דירת רזידנסי במרכז תרבות ציבורי, שדרכם יבחנו השתיים את היחסים בין המרחב הפרטי למרחב הציבורי ובין הבית לעיר. הן יתחקו אחר הפוטנציאל הגלום באקט האירוח וההתארחות במרחב לאור המציאות העירונית המשתנה, כאשר הבית מסתמן כמרחב ציבורי ומחאתי חדש.
השהות בדירה מהווה חלק מהותי מתהליך מתמשך של חקירה, למידה ויצירה פרפורמטיבית. התהליך יהיה חשוף לקהל (באי הבניין ובאינטרנט), ויתקיים כחלק מסדרת מפגשים, אירועים ודיונים עם אמנים, אנשי מקצוע ומובילי תרבות אודות נושאים הנוגעים למדיניות תרבותית ואזרחות עירונית. בסוף חודש מאי יושלם התהליך ויוצג כמיצב בדירה.