ממעבדת המחקר: אדריכליות פורצות דרך
לכבוד יום האישה הבין־לאומי נעסוק הפעם בשתי נשים פורצות דרך בתחום עיצוב הפנים: הלנה רוט ודורה גד. רוט וגד היו בין הנשים הראשונות שהתקבלו ללימודי אדריכלות באוניברסיטה הטכנית בווינה, אשר פתחה את שעריה לנשים רק בשנת 1919. לאחר הגירתן לארץ בשנות השלושים הן היו למעצבות הפנים הראשונות שפעלו בארץ ובלטו בחדשנות עבודתן. בהרצאה תוצג עבודתן לאורך כחמישה עשורים: בווינה, בתקופת המנדט ובישראל.
רוט עבדה בשיתוף עם אדריכל אלפרד אברהם, עיצבה דירות ובתים פרטיים לעשירי הארץ, רבים מהם תעשיינים יוצאי גרמניה. באמצע שנות החמישים הקימה רוט משרד אדריכלות משלה בתל אביב והמשיכה בעיצוב פנים למשפחות אצולת הממון בארץ.
גד עבדה בשיתוף עם בן זוגה האדריכל יחזקאל גד, תכננה את הפנים של הספרייה הלאומית והכנסת, מוזיאון ישראל (בשיתוף עם אל מנספלד), שגרירויות ישראל ומשרדי "אל על" ברחבי העולם ותשע האוניות של חברת הספנות הלאומית "צים" (בשיתוף עם משרד מנספלד-וינראוב). גד הייתה האישה האדריכלית הראשונה שזכתה בפרס ישראל באדריכלות בשנת 1966.
על עבודתן תרצה ד״ר סיגל דוידי, אדריכלית והיסטוריונית של אדריכלות מודרנית בתקופת המנדט ובישראל, המתמקדת בקשר שבין תחום זה ובין מגדר. מחקריה זיכו אותה בפרסים רבים ובמלגות מחקר באוניברסיטאות מובילות בעולם. ספרה, בונות ארץ חדשה: אדריכליות וארגוני נשים בתקופת המנדט, יצא לאור לאחרונה.