כיתות מבקרות בבית ליבלינג
הסיורים מתקיימים בימים שני ושלישי
מחיר: 35 ₪ לתלמיד לפעילות יומית
הפעילות נכללת בסל התרבות העירוני.
לפרטים ולהזמנות: miki@whitecitycenter.org
03-6473239 / 03-7515752
אנחנו מארחים עד שתי כיתות בו זמנית. כל כיתה נחלקת לשתי קבוצות ולכל קבוצה מדריך צמוד.
מקסימום תלמידים בכיתה: 34 + שני מורים.
ביקור בבית ליבלינג וסביבתו הוא מבוא לאדריכלות ולמפגש ראשוני עם העיר הלבנה. הביקור ישלב סיורים במרחב הציבורי ובבניין עם סדנאות לימוד התנסותי באדריכלות, בעיצוב ובאומנות ברוח בית הספר באוהאוס. נלמד ונחקור כיצד מתוכננת עיר וכיצד בניינים משפיעים על חיינו בה. נתבונן באופן ביקורתי ונפתח חשיבה אסתטית על חיי היום־יום שלנו בעיר, ונבין לעומק את היחסים שבין המרחב האישי וסביבת המגורים העירונית־ציבורית.
פעילות מותאמת לכיתות ד-ו
סדר היום
9:00 – הגעה והתארגנות באזור הקבלה בבית ליבלינג (אידלסון 29 תל אביב)
9:15–10:00 – סבב שיעורים ראשון
10:00–10:30 – הפסקת אוכל בכיכר ביאליק
10:30–11:15 – סבב שיעורים שני
11:15–11:30 – הפסקה
11:30–12:15 – סבב שיעורים שלישי
12:15 – סיום היום
קבוצה א: סיור בבית ליבלינג וסביבתו
בסיור נלמד מהו הבאוהאוס ומהו הסגנון הבינלאומי וכיצד אלו השפיעו על בנייתה של תל אביב, ״העיר הלבנה״. נסייר בבניין מבחוץ ומבפנים ובתערוכת הקבע של בית ליבלינג.
קבוצה ב: הסיור הויזואלי
נכיר מקרוב את החומרים ואת הצורות שמהם עשוי בית ליבלינג. נצא להרפתקה בעקבות תמונות ברחבי הבניין, ונלמד לקרוא בתוכנית אדריכלית.
קבוצה ג: סדנה בתכנון עירוני
כיצד נבנתה תל־אביב–יפו וכיצד היא מתפתחת? נטייל על גבי מפת העיר המצוירת על גג בית ליבלינג ונחקור כיצד מתכננים בניינים, רחובות וכבישים ואיך החוויות האישיות שלנו מוצאות מקום ברחבי העיר.
קבוצה ד: סדנה מעשית בבאוהאוס
באוהאוס היה בית ספר מהפכני לעיצוב ולאומנות. בסדנה נתנסה באופן חופשי בצורה, בצבע ובחומר דרך תרגילים קלאסיים במלאכה, בעיצוב, באדריכלות ובאומנות, שנלמדו בבאוהאוס ונותרו רלוונטיים עד ימינו.
תרגיל לדוגמה: העיר כקומפוזיציה
האם קומפוזיציה היא דבר מקרי או יצירה מאורגנת? אנחנו מוקפים ונמצאים בקומפוזיציות שונות בכל רגע בחיי היום־יום: ברחוב, ביחסים שבין הקווים והצורות שסביבנו, אפילו באופן שבו מסודרים החפצים בבית וכמובן שבאומנות ובאדריכלות. בסדנה ניצור קומפוזיציות מחפצים הנמצאים סביבנו, נעקוב אחר שינויים ביצירה שיכולים להפוך את משמעותה, ונתעד ברישום ובציור.
תרגיל לדוגמה: סדנת המצאות
בסדנה נמציא, נתכנן ונבנה כלים חדשים, שיוכלו לשמש אותנו בחיים בעיר. נתבונן בעיניים רעננות בכלים שאנחנו מכירים, נכיר כלים חדשים וכלים שהם יצירות אומנות. לא רק לבני האדם, גם לחיות בטבע יש כלים שעוזרים להן לשרוד. כלים מייצגים הרחבה של היכולות הפיזיות שלנו, הם שלוחה של הגוף למימוש הביטוי שלנו בעולם, והם מסייעים לנו לחקור מה שמעניין אותנו.
פעילות מותאמת לכיתות חטיבת הביניים והתיכון
סדר היום
9:00 – הגעה והתארגנות באזור הקבלה בבית ליבלינג (אידלסון 29 תל אביב)
9:15–10:30 – סבב שיעורים ראשון
10:30–11:00 – הפסקת אוכל בכיכר ביאליק
11:00–12:15 – סבב שיעורים שני
12:15 – סיום היום
קבוצה א: סיור בעיר הלבנה ובית ליבלינג
מה זה באוהאוס וכיצד הוא קשור לתל אביב? נערוך היכרות עם העיר הלבנה ועם אדריכלות הסגנון הבינלאומי המכונה באוהאוס. הסיור יתחיל בבית ליבלינג ובתערוכות המוצגות במקום. משם נמשיך לאזור ביאליק–אלנבי ובו נבחן את תכנונה והתפתחותה של העיר המשתנה לנגד עינינו.
קבוצה ב: סדנת באוהאוס אוריגינל
חלל הסטודיו בבית ליבלינג הוא המקום לשחק ולחקור את מה שמעניין אותנו. הסדנה בהנחיית אומנים ומעצבים המלווים אותנו בחקירת עולמנו הפנימי והעולם שסביבנו דרך חווית האומנות והיצירה החופשית – להתבונן על העולם מחדש, לחוש צורה וצבע ולהתנסות דרך מחקר ומשחק. זה היה העקרון המנחה בסדנאות המלאכה בבאוהאוס, בית הספר הרדיקלי אשר משפיע על עולם האומנות העיצוב והאדריכלות עד היום.
תרגיל לדוגמה: תרגיל בהשראת אני אלברס
סדנה העוסקת בעקרונות העיצוב והאריגה בהשראת האומנית אנני אלברס, ובה נערוך היכרות עם מקצוע האריגה. אלברס הייתה אחת הנשים הראשונות שהתקבלו לבית הספר באוהאוס, ובהמשך גם אחת הראשונות שלימדו בו אריגה. אלברס חקרה ופיתחה תפיסות מודרניות של אריגה ועיצוב בבאוהאוס, מה שהוביל להתרחבות של התחום לדיסציפלינות אחרות כמו אומנות ואדריכלות .
תרגיל לדוגמה: תרגיל בהשראת וסילי קנדינסקי
וסילי קנדינסקי, אחד הציירים המפורסמים בהיסטוריה של האומנות המודרנית, לימד בבית הספר באוהאוס ועסק באופן מופשט בחשיבה דרך צורות היסוד וצבעי היסוד. בסדנה נעסוק בצורות היסוד (ריבוע, משולש, עיגול) ובצבעי היסוד (כחול, אדום, צהוב). נבחן כיצד רגש ואינטואיציה קשורים להבנות שלנו על קומפוזיציות, בעולם הדמיון שלנו ובסביבת החיים העירונית שבה אנו גרים.